Data: 2003-02-24 17:08:26
Temat: Re: Odp: powtórne zamrażanie ?
Od: Nikodem Kuźnik <n...@W...albatros.gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldemar Krzok wrote:
>
>>>Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie
>>>zamrażać wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy
>>>wszystkich produktów?
>>
>>
>> No właśnie, wedle wszystkich reguł nie wolno zamrażać podwójnie, mnie
>> jednak zaintrygowało to, że w książce "potrawy z zamrażalnika" jest
>> mnóstwo przepisów, do których wykorzystuje się rozmrożone produkty aby je
>> potem ponownie zamrozić w potrawie, i co więcej, bez obróbki termicznej.
>> I co z tym fantem?
>
> powtórnego zamrażania należy unikać ze względu na florę bakteryjną,
> która się mnoży. W domu nie masz możliwości zamrożenia tak, jak to się
> robi przemysłowo (bardzo szybkie chłodzenie do bardzo niskiej
> temperatury < -35C ). Bakterie, które się namnożyły w "okresie odwilży"
> nie są zabijane, tylko są w stanie hibernacji, a nawet mnożą się dalej,
> choć wolniej.
>
> Waldek
Dziekuje pieknie za odpowiedz.
Nasuwa mi sie teraz nastepne pytanie:
Na pewno jest mnostwo bakterii w swiezych produktach, np. miesie cielaka czy
w swiezych rybach (podobnie jak po 'odwilzy' tych produktow zamrozonych),
wiec czy powinno sie w ogole zamrazac swieze mieso w domowych zamrazalkach,
czy to jest ten sam problem 'hibernacji' bakterii?
Pozdrawiam,
Nik
|