Data: 2002-10-25 16:15:07
Temat: Re: Oeufs á la neige
Od: domańczak <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Znalazłam przepis w ksiazce M.E. Halbańskiego "Domowa kuchnia
francuska"
Jaja śnieżne (Oeufs a la neige)
4 szklanki mleka, 6 jajek, 10 dkg cukru, pół paczki cukru waniliowego
Zółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną piane i kłaść łyzka
pojedynczo na gotujace się z cukrem waniliowym mleko. Gotować 2 min.
obracajac w połowie czasu na drugą strone. Dellikatnie wyjmować łyżka
cedzakową i kłaść do salterki. zółtko utrzeć z cukrem do białosci,
wlewać powoli wrzące przecedzone mleko, w którym gotowało sie białko,
ubijać bez przerwy. Miskę z masą postawić na naczyniu z wrzącą woda,
ubijać do zgęstnienia. Po zdjeciu mieszać do ostygniecia. Ostudzonym
kremem zalać ugotowane białka i mocno oziebić.
Pozdrawiam
Ania
|