Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!n
ot-for-mail
From: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogórek, kiełbasa i żurek
Date: Fri, 18 Jul 2003 18:34:19 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 35
Message-ID: <bf97ib$2d2$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <bf8q3c$18p$1@inews.gazeta.pl> <bf96r3$5n$2@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-5460.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1058546060 2466 62.87.150.84 (18 Jul 2003 16:34:20
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Jul 2003 16:34:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:165307
Ukryj nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:bf96r3$5n$2@atlantis.news.tpi.pl...
> A wlasnie, robisz zurek z
> ziemniakami? I czy dodajesz do zurku juz ugotowanego startego
chrzanu. I
> grzyby.
Po pierwsze sama robię zakwas na chlebie razowym. Ziemniaki dodaję,
zazwyczaj przekrojone na ćwiartki, gotuja się w zupie. I ze dwie
łyżeczki tartego chrzanu obowiązkowo. Jak mało kwaśne, to kwas z
ogórków - ale zwykle tym kwasem ( ze trzy łyzki) zalewam chleb razowy
do zakwasu.
Grzybów nie daję. Za to duzo cebuli. A wywar robię na kościach.
> Tutaj, jak gotuje we Wroclawiu to cala rodzinka ze zdziwienia wyjsc
nie
> moze ze takie rzeczy dodaje do garnka. Pomijajac fakt ze robia zurek
z
> torebki to jeszcze tonie on w marchewce i kielbasie....sloikowej...
Marchewka w zurku - nieeee, marchewka jest dobra do grochówki.
Torebkę żurku instant kupuje zawsze, ale jakos go nie używam, chyba,
ze nie mam swojego zakwasu.
> Justyna ze smakiem na dobry zurek z grzybami i biala kielbasa i
> ziemniorami i jajkiem i chrzanem.
No i jaja obowiązkowo, czosnek i majeranek.I śmietana...
pozdr
cherokee
|