Data: 2003-07-18 16:34:19
Temat: Re: Ogórek, kiełbasa i żurek
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:bf96r3$5n$2@atlantis.news.tpi.pl...
> A wlasnie, robisz zurek z
> ziemniakami? I czy dodajesz do zurku juz ugotowanego startego
chrzanu. I
> grzyby.
Po pierwsze sama robię zakwas na chlebie razowym. Ziemniaki dodaję,
zazwyczaj przekrojone na ćwiartki, gotuja się w zupie. I ze dwie
łyżeczki tartego chrzanu obowiązkowo. Jak mało kwaśne, to kwas z
ogórków - ale zwykle tym kwasem ( ze trzy łyzki) zalewam chleb razowy
do zakwasu.
Grzybów nie daję. Za to duzo cebuli. A wywar robię na kościach.
> Tutaj, jak gotuje we Wroclawiu to cala rodzinka ze zdziwienia wyjsc
nie
> moze ze takie rzeczy dodaje do garnka. Pomijajac fakt ze robia zurek
z
> torebki to jeszcze tonie on w marchewce i kielbasie....sloikowej...
Marchewka w zurku - nieeee, marchewka jest dobra do grochówki.
Torebkę żurku instant kupuje zawsze, ale jakos go nie używam, chyba,
ze nie mam swojego zakwasu.
> Justyna ze smakiem na dobry zurek z grzybami i biala kielbasa i
> ziemniorami i jajkiem i chrzanem.
No i jaja obowiązkowo, czosnek i majeranek.I śmietana...
pozdr
cherokee
|