Data: 2006-09-27 15:10:27
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL wrote:
> "Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
> news:12hj31m60618s7f@corp.supernews.com...> eM eL wrote:
>
>>poszukaj pod ascorbinase - w kilku jezykach mozesz sie doczytac, ze
>>ascorbinase, an enzyme found in carrot juice, lettuce, cucumbers oxidizes
>>ascorbic acid (vit. C)itd. nawet po chinsku jest strona z ta informacja.
>
>
> Gdyby istotnie ogorek byl zabojczy dla witaminy C w pomidorach, to strony
> dietetyczne w USA bylyby pelne tej informacji, a
> tak nie jest.
wybacz, ale to nie jest zaden argument.
> Wydaje mi sie ze to "old wive's tale" niz jaks prawda oparta na nauce. Ktos
> kiedys usluszal ze ogorek zawiera "askorbinoze" i ze "askorbinoza" zabija
> witamine C i polaczyl to w legende, ze ogorek i pomidor mieszac sie nie
> powinen.
>
Wyslalam pytanie na ten temat do Dr. Weil, moze mi odpowie.
A jak nie, to bedziemy mieli swoja wlasna grupowa urban legend :)
MB
|