Data: 2003-07-29 12:32:39
Temat: Re: Ogórki kiszone
Od: "harpia" <h...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ogórki, nieduże bez uszkodzeń (2-3kg)
chrzan w korzeniu, taki większy oraz pare liści.
4-5 ząbków czosnku,
koper, cała roslina (spory pęczek)
ja daje jeszcze liście wiśni, dają chrupkość i jędrność.
Zimna woda i sól, na litr wody 1-1,5 łyzki stołowej soli, na spód naczynia
dajesz albo liście wiśni (połowe) albo rozkładasz liśc chrzanu żeby ogórki nie
miały styku z pojemnikiem, na to pokrojony byle jak koper, troche pokrojonego
chrzanu i rozgnieciony albo przesiekany grubo czosnek, potem ogórki i od nowa
warstwe kopru, chrza, czosnek, na góre rozłóż liście wiśni (pozostałe) lub
chrzanu żeby ogóraski nie wystawały. Zalej je wodą z solą (zwykła
nieprzegotowana) i przyciśnij czymś ciężkim (słoik z woda) po 2-3 tygodniach
sa małosolne a potem wyśmienite na ogórkową zupke :)) mi leżą w garnku już
ponad 1,5 miesiąca i są pyszne!
Powodzenia.
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|