Data: 2016-08-23 01:40:19
Temat: Re: Ogórki kiszone na zupę - na zimę.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 22 Aug 2016 13:55:42 +0200, Ikselka napisał(a):
> Na kilogram ogórków bierzemy łyżkę soli kamiennej.
Sugerowałabym tylko, aby tę sól uprzednio wyprażyć na patelni, gdyż w końcu
jest to sól kamienna, czyli wraz ze wszystkim, co jest jej przydane w
kopalni z racji bycia solą nieprzetworzoną :-)
Co innego, kiedy kisimy całe ogórki w słoikach, zalane solanką, którą wszak
przegotowujemy. W przypadku ogórków rozdrobnionych, tych na zupę, dodajemy
suchą sól, która rozpuści się dopiero w wodzie zawartej w ogórkach - bo
zależy nam na nierozwadnianiu przetworu, który aby był dobrym materiałem na
zupę, powinien być jak najbardziej esencjonalny i zajmować jak najmniejszą
objętość.
|