Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.thepl
anet.net!news.theplanet.net!newspost.theplanet.net!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogórki małosolne
Date: Sat, 02 Jun 2001 13:33:48 +0100
Organization: Home
Lines: 35
Message-ID: <0...@4...com>
References: <9f8veo$s40$1@news.tpi.pl> <9fab58$dqc$1@news.tpi.pl>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: modem-37.idaho.dialup.pol.co.uk
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news6.svr.pol.co.uk 991485674 32203 62.137.63.37 (2 Jun 2001 12:41:14 GMT)
NNTP-Posting-Date: 2 Jun 2001 12:41:14 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53338
Ukryj nagłówki
czy ktos kiedys robil takie cuda natury z dlugich ogorkow
pocietych niejako na krotsze?
Koper jakos sam chce rosnac w tym roku, chrzanu nie mam, ale mam
gorczyce oraz czosnek. no i wode . I sol..
czy wyjdzie z tego cos okropnego?
Krysia
>> Pilnie poszukuję niezawodnego przepisu na ogórki małosolne. Sprawa jest
>> poważna, chodzi o honor narodu - będzie je konsumowała Ciocia z Australii.
>> Agata Solon, naturalna
>
>Ogorki malosolne;
>
> Przeznaczone sa na biezace spozycie, sa dosc nietrwale.Mlode, niezbyt
>duze ogorki dokladnie umyc, nastepnie nozem sciac konce i ukladac w
>nieduzym garnku ( najlepiej w kamiennym-ale niekoniecznie) jeden obok
>drugiego. Miedzy ogorki wlozyc galazki kopru, dodac 3 przekrojone zabki
>czosnku. Dopasowac do otworu garnka talerzyk lub denko do przykrycia.
>Przegotowac wode , osolic - na 1 wody 1-1,5 lyzki stolowej soli . Ciepla
>woda zalac ulozone ogorki a talerzyk obciazyc ciezarkiem aby ogorce nie
>wyplywaly i plesnialy. Ogorki przetrzymywane w kuchni juz po 3 dniach nadaja
>sie do jedzenia. Moja mama wypraktykowala ze kiedy juz sa ukwaszone lepiej
>je wyjac z zalewy i polozyc do lodowki bez mycia. Umyc przed jedzeniem.
>Najlepiej kisic 1/2 kilograma i za dwa dni powtorzyc ( chyba ze ciocia ma
>duzy apetyt - to kilogram).
>
>
>Jola L-L
>
>
K.T. - starannie opakowana
|