Data: 2001-06-02 11:48:42
Temat: Re: Ogórki małosolne-uzupełnienie
Od: <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9f8veo$s40$...@n...tpi.pl...
> > Pilnie poszukuję niezawodnego przepisu na ogórki małosolne. Sprawa jest
> > poważna, chodzi o honor narodu - będzie je konsumowała Ciocia z Australii.
> > Agata Solon, naturalna
>
> Ogorki malosolne;
>
> Przeznaczone sa na biezace spozycie, sa dosc nietrwale.Mlode, niezbyt
> duze ogorki dokladnie umyc, nastepnie nozem sciac konce i ukladac w
> nieduzym garnku ( najlepiej w kamiennym-ale niekoniecznie) jeden obok
> drugiego. Miedzy ogorki wlozyc galazki kopru, dodac 3 przekrojone zabki
> czosnku. Dopasowac do otworu garnka talerzyk lub denko do przykrycia.
> Przegotowac wode , osolic - na 1 wody 1-1,5 lyzki stolowej soli . Ciepla
> woda zalac ulozone ogorki a talerzyk obciazyc ciezarkiem aby ogorce nie
> wyplywaly i plesnialy. Ogorki przetrzymywane w kuchni juz po 3 dniach nadaja
> sie do jedzenia. Moja mama wypraktykowala ze kiedy juz sa ukwaszone lepiej
> je wyjac z zalewy i polozyc do lodowki bez mycia. Umyc przed jedzeniem.
> Najlepiej kisic 1/2 kilograma i za dwa dni powtorzyc ( chyba ze ciocia ma
> duzy apetyt - to kilogram).
można jeszcze dodać:korzeń chrzanu, liście wiśni, nasiona gorczycy i koniecznie
łyżkę miodu, to daje lekko słodkawy niepowtarzalny smak
>
>
> Jola L-L
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|