Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogórki małosolne-uzupełnienie
Date: 2 Jun 2001 13:48:42 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 34
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <9fab58$dqc$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 991482522 28647 192.168.240.245 (2 Jun 2001 11:48:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jun 2001 11:48:42 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.76.100.187, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53336
Ukryj nagłówki
>
> Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9f8veo$s40$...@n...tpi.pl...
> > Pilnie poszukuję niezawodnego przepisu na ogórki małosolne. Sprawa jest
> > poważna, chodzi o honor narodu - będzie je konsumowała Ciocia z Australii.
> > Agata Solon, naturalna
>
> Ogorki malosolne;
>
> Przeznaczone sa na biezace spozycie, sa dosc nietrwale.Mlode, niezbyt
> duze ogorki dokladnie umyc, nastepnie nozem sciac konce i ukladac w
> nieduzym garnku ( najlepiej w kamiennym-ale niekoniecznie) jeden obok
> drugiego. Miedzy ogorki wlozyc galazki kopru, dodac 3 przekrojone zabki
> czosnku. Dopasowac do otworu garnka talerzyk lub denko do przykrycia.
> Przegotowac wode , osolic - na 1 wody 1-1,5 lyzki stolowej soli . Ciepla
> woda zalac ulozone ogorki a talerzyk obciazyc ciezarkiem aby ogorce nie
> wyplywaly i plesnialy. Ogorki przetrzymywane w kuchni juz po 3 dniach nadaja
> sie do jedzenia. Moja mama wypraktykowala ze kiedy juz sa ukwaszone lepiej
> je wyjac z zalewy i polozyc do lodowki bez mycia. Umyc przed jedzeniem.
> Najlepiej kisic 1/2 kilograma i za dwa dni powtorzyc ( chyba ze ciocia ma
> duzy apetyt - to kilogram).
można jeszcze dodać:korzeń chrzanu, liście wiśni, nasiona gorczycy i koniecznie
łyżkę miodu, to daje lekko słodkawy niepowtarzalny smak
>
>
> Jola L-L
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|