Data: 2001-06-02 09:19:20
Temat: Re: Ogórki małosolne
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Agata Solon <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9f8veo$s40$...@n...tpi.pl...
> Pilnie poszukuję niezawodnego przepisu na ogórki małosolne. Sprawa jest
> poważna, chodzi o honor narodu - będzie je konsumowała Ciocia z Australii.
> Agata Solon, naturalna
Ogorki malosolne;
Przeznaczone sa na biezace spozycie, sa dosc nietrwale.Mlode, niezbyt
duze ogorki dokladnie umyc, nastepnie nozem sciac konce i ukladac w
nieduzym garnku ( najlepiej w kamiennym-ale niekoniecznie) jeden obok
drugiego. Miedzy ogorki wlozyc galazki kopru, dodac 3 przekrojone zabki
czosnku. Dopasowac do otworu garnka talerzyk lub denko do przykrycia.
Przegotowac wode , osolic - na 1 wody 1-1,5 lyzki stolowej soli . Ciepla
woda zalac ulozone ogorki a talerzyk obciazyc ciezarkiem aby ogorce nie
wyplywaly i plesnialy. Ogorki przetrzymywane w kuchni juz po 3 dniach nadaja
sie do jedzenia. Moja mama wypraktykowala ze kiedy juz sa ukwaszone lepiej
je wyjac z zalewy i polozyc do lodowki bez mycia. Umyc przed jedzeniem.
Najlepiej kisic 1/2 kilograma i za dwa dni powtorzyc ( chyba ze ciocia ma
duzy apetyt - to kilogram).
Jola L-L
|