Data: 2003-03-31 14:29:22
Temat: Re: Oleje ...
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
AJA wrote:
> Witam wszystkich.
> Bylem ostatnio w markecie kupic olej i chcialem taki jak zawsze tani i
> dobry. Jaki olej do czego sie nadaje.
generalnie na zimno najlepsze sa zimnotloczone, oliwa z oliwek extra
vergine (ale one zdecydowanie nie sa najtansze, hi hi).
ze wzgledu na smak rewelacyjnie sprawdzaja sie w surowkach itp. oleje z
orzeszkow, z dyni.
na szczegolna uwage zasluguje olej z pestek winogron - nie ma tlustego
smaku, a za to cechuje sie bardzo wysoka temp. palenia, dzieki czemu nadaje
sie do duszenia i smazenia.
tam, gdzie uzywasz wysokiej temp. szkoda jest olei zimnotloczonych, bo to
marnotranstwo. poza tym nie powinno sie uzywac olei z wysoka zawartoscia
tluszczy wielonienasyconych (tworza sie izomery trans, ze wzgledow
zywiniowych szkodliwe conajmniej tak samo jak nasycone kw.tluszczowe).
w ostatnim swiecie konsumenta [nr.3(19) marzec 2003]byl test kilku olejow.
niestety nie dysponuje ani faxem ani skanerem. podam kilka faktow tylko:
- nie uzywac slonecznikowego do smazenia
- rzepakowy jest uniwersalny, nadaje sie i do smazenia i na zimno. jest tez
najlepszym zrodlem kwasu (nnkt, czyli niezbedne nienasycone kwasy
tluszczowe) linolenowego, czyli kwasu omega3, ma 9% tego kwasu.
- zalecenia zywieniowcow sa takie ze 6% energi powinno pochodzic z nnkt, w
tym 1/3 z omega3, a 2/3 z omega6. takie proporcje ma wlasnie o.rzepakowy.
- rzepakowy, tak jak oliwa, w por. do innych olejow ma mniej kwasow
wielonienasyconych, a wiecej jednonienasyconych (odpornych na ogrzewanie).
ma tez wyzsza temp. dymienia. wiec nadaje sie do smazenia. (co do oliwy to
lepiej nie extra vergine, jak juz mowilam, ale jakiegos posledniejszego
gatunku. wiecej o oliwie i innych olejach tu:
http://puszkkka.spinacz.pl/tluszcze.php3)
- najlepszy okazal sie bezwarunkowo o.kujawski (ocena wyrozniajaca).
smakowity dostal b.dobra. floriol, kama i baretk dobra+. brolio i olek
dobra, a kruszwicki dostateczna.
- floriol, smakowity i kruszwicki maja sednio 2 razy wiecej
kw.wielonienasyconych, wiec do smazenia racze powinno uzywac sie
pozostalych sposrod wymienionych.
ufff
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|