Data: 2000-12-06 18:44:47
Temat: Re: Oliwa czy olej?
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Rafal" <r...@s...com.pl> napisał w wiadomości
news:90j5rq$n9f$1@nuxi.se.com.pl...
| Byc moze byla juz tu o tym mowa. Ale ta sprawa spedza mi sen z powiek.
| Smazyc na oliwie? Jezeli tak to jakiej, ktore tloczenie do czego? Kiedy
| olej?
Zależy co. Jeżeli zależy Ci na smaku oliwy (np. jakieś potrawy
śródziemnomorskie, gdzie oliwa jest w użyciu), to oliwa. Jeżeli chcesz
podkreślić smak samego smażonego towaru (np. befsztyk), to lepiej olej,
a najlepiej dobry bezwonny i dający się mocno podgrzać tłuszcz (Planta).
A jaka oliwa? Ja kupuję tylko pierwsze tłoczenie. Jakoś nie chce mi się
trzymać baterii butelek na różne okazje (i tak mam jeszcze od jakiegoś
czasu na podorędziu oliwę z czosnkiem i papryką, jak ktoś na grupie
zapodał przepis).
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
|