Data: 2007-02-27 13:13:19
Temat: Re: Otwarcie Restauracji- pomocy!
Od: "E." <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna Chiger napisał(a):
> > Swoją droga ma ktoś
>> pomysł na niedroga dekrację stołów w wiejskim klimacie?Chciałabym im
>> zrobic niespodziankę i cos fajnego przygotowac i się nie powtarzac
>
> Jarzębina. Kłosy zbożowe (tylko skąd je teraz wziąć?). Owoce rosa
> rugosa. A przede wszystkim naczynia powinny być wiejskie. Tzn.
> niekoniecznie musztardówki, wcześniejsze wiejskie - drewno i glina.
>
Niestety w Trójmieście posucha na takie drewniano-chlopskie ozdoby :(
BYłam w szoku będąc na bazarze w górach - nawet majac murzyna-tragarza i
nadmiar gotówki nie dałabym razy przywieźć wszystkich pięknych ceberków,
maselniczek itp., które mi się podobały :(
Z takich wiejskich ozdób przychodzą mi do głowy jeszcze wianki z
czosnku, lub mieszane z cebulą i papryką. W sezonie były do kupienia
przy trasie z Gdańska na Tczew ewentualnie na targowisku w Pruszczu
Gdańskim. Niestety sprzedają niemal "żywe" ususzyć trzeba samemu (moje
złapały trochę wilgoci i poszło na śmietnik - cebula pusciła szczypiorek).
Można tez pomysleć o ręcznie robionych serwetach (na rynku wśród staroci
mozna znaleźć) oraz ozdobach typu podkowy, suszone liście tytoniu czy
koła od wozu drabiniastego na ścianach. Nie wiem, jaki tam masz wsytrój,
ale w jednej gdyńskiej knajpce stylizowanej na irlandzki pub mieli
świetnie zrobione tynki, pociągnięte czymś w rodzaju herbaty, co
nadawało od wejścia świetny, wiejski klimat. W rogu stała beczka
"robiaca" za stół do gry w kości... strasznie dużo fajnych rzeczy mozna
wymyślić. Gdzies mi się jeszcze po piwnicy wala porcelana z Włocławka ;)
E.
|