Data: 2006-04-15 01:34:17
Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
katarzyna ms wrote:
> Magdalena Bassett <n...@b...com> napisał(a):
>
>
>>>>99%
>>>>kukurydzy, ktora idzie na pasze, jest GM. Tak samo z innymi roslinami na
>>>>pasze. <
>
>
> pelna zgoda, ale jesli chodzi o warzywa czy owoce, to chyba nie ma na rynku
> modyfikowanych genetycznie. Pare lat temu probowano wprowadzic pomidory z
> genami ryb, nazywaly sie savr, czy jakos tak, skonczylo sie to fiaskiem.
> katarzyna
>
Zalezy, gdzie mieszkasz. W USA w supermarketach na polkach 70% jedzenia
zawiera jakis skladnik modyfikowany genetycznie - czy to maka, czy olej,
soja, i wiele innych skladnikow. To nie tylko owoce i warzywa, ktore
mozesz wziasc w reke i przeczytac naklejke. To skladniki w puszkach, w
przygotowanym jedzeniu, w polproduktach, w makaronie, w sosie sojowym, w
sokach, w jedzeniu dla dzieci. Te skladniki nie sa oznaczane jako GM,
mimo, ze sa produkowane z GM roslin. W UE o ile wiem jest lepiej. W
Polsce moze jeszcze nie jest tak zle, ale juz sie zaczyna.
Naprawde nalezy sie poinformowac, skad pochodzi wasze jedzenie i co w
nim jest i logicznie podjac decyzje, co sie je a czego nie.
MB
|