Data: 2006-04-27 11:29:39
Temat: Re: [P] Makaron z sosem bazyliowo-miodowym ze śmietaną
Od: "Weronika Lewko" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mało tu przepisów ostatnio, więc podzielę się moim wczorajszym odkryciem
> kulinarnym, zainspirowanym przez taką dużą książkę kucharską "Makarony":
>
> Miksujemy:
>
> liście świeżej bazylii (ja dałam dużą szklankę)
> podprażone orzeszki pinii (2 łyżki)
> miód (2 łyżki)
> sok z cytryny (1/2 cytryny)
> oliwę (1/4 szklanki)
> starty parmezan (czyli u mnie dziugas, 2 łyżki)
> czosnek (2 ząbki)
>
> Gładką masę dodajemy do 1/2 szklanki rosołku i opakowania śmietany (200 g?
> nigdy nie pamiętam), gotujemy często mieszając na małym ogniu jakieś 20
> minut, aż solidnie zgęstnieje.
>
> Do tego podałam taghiatelle, do dekoracji plasterki dziugasa skropione octem
> balsamicznym i różowy pieprz.
>
> Jak dla mnie wrażenie smakowe niesamowite, takie słodko-kwaśne zderzenie
> smaków. I roboty mało w sumie. A że bazylia mi się rozpleniła w doniczce, to
> trzeba było coś z nią zrobić :-)
>
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości
>
Mam pytanie. Co to są za "orzeszki pinii"? Pierwszy raz o nich słyszę
Pozdrawiam, Weronika Lewko
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|