Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "AsiaS" <a...@n...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: P - pyszne ciasto Magdaleny, przypomnienie przepisu sprzed lat
Date: Wed, 4 Jun 2003 18:26:09 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 23
Sender: e...@a...pl@pa180.biezanow.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <bbl6iu$4cf$1@news.onet.pl>
References: <3...@p...onet.pl> <bbkf7o$f1$1@news.onet.pl>
<3...@o...com>
Reply-To: "AsiaS" <a...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa180.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1054743966 4495 213.77.149.180 (4 Jun 2003 16:26:06 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Jun 2003 16:26:06 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158935
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett"
> Wiesz co, nie chce nic ujac ciastu Netusi, sama je zrobilam i tez mi
> bardzo smakowalo. Ale jak piszesz, ze >> Hehe, te same składniki w
> prawie identycznej ilości<< to postanowilam porownac, no i nie masz
> racji, sa to zupelnie inne ilosci i calkiem inny przepis, inny sposob
> wykonania, inne rezultaty. W pieczeniu tak jest, ze jak sie zmieni
> jakakolwiek ilosc ktoregokolwiek skladnika, to wychodzi inne ciasto,
> albo zakalec. Wiec twierdzenie, ze prawie takie same skladniki, prawie
> identyczne ilosci to po prostu szukanie dziury w calym.
Nie szukam dziury, bo mi to wcale a wcale nie przeszkadza jak nazywa się
ciasto jakie robię i kto jest jego autorem ;-) Ale zamiana margaryny na masło
(lub odwrotnie)to standardowa zamiana, którą robi każdy pieczący w zależności
od tego po której stronie odwiecznego sporu stoi, tak samo z zamianą 3/4
szklanki
na pełną szklankę i zamiana rodzaju owoców- to nie są zmiany :) :)
Nie piszę tego żeby kogokolwiek obrazić, wychodzi na to, że robiąc
ciasto Netusi zrobiłam po prostu Twoje bo mąki trochę mi brakło, a margarynę
we wszystkich przepisach zamieniam na masło albo oliwę a innych różnic
raczej nie ma ;-)
--
Pozdrawiam
Asia
|