Data: 2003-06-04 16:21:34
Temat: Re: P - pyszne ciasto Magdaleny, przypomnienie przepisu sprzed lat
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
AsiaS wrote:
>> Hehe, te same składniki w prawie identycznej ilości
> pieczone w tej samej temperaturze z owocami na wierzchu
> królują na grupie od jakiegoś czasu pod inną nazwą, ciasta rabarbarowego :)
> Pyszne, faktycznie :)
Wiesz co, nie chce nic ujac ciastu Netusi, sama je zrobilam i tez mi
bardzo smakowalo. Ale jak piszesz, ze >> Hehe, te same składniki w
prawie identycznej ilości<< to postanowilam porownac, no i nie masz
racji, sa to zupelnie inne ilosci i calkiem inny przepis, inny sposob
wykonania, inne rezultaty. W pieczeniu tak jest, ze jak sie zmieni
jakakolwiek ilosc ktoregokolwiek skladnika, to wychodzi inne ciasto,
albo zakalec. Wiec twierdzenie, ze prawie takie same skladniki, prawie
identyczne ilosci to po prostu szukanie dziury w calym. Ja osobiscie
robie kilka zupelnie odroznych ciast, a w kazdym jest maka, cukier,
maslo i jaja.
Skladniki Netusi:
1 kostka margaryny, 3 lyzki wody i 1 szkl cukru -> rozpuscic, nie
gotowac. Kiedy troche ostygnie, dodac 2 jajka, 2 szkl maki i 1 i 1/2
lyzeczki proszku do pieczenia. Wszystko ladnie zmiksowac, wylac na
przygotowana blaszke. Na wierzch rzucic pokrojone owoce: rabarbar badz
inne. Piec w temp. 180C na zloty kolor.
Skladniki moje:
115 gr masla
3/4 szklanki cukru + 1 lyzka
2 jajka
3/4 szklanki maki
3/4 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
(1 i 1/2 lyzeczki amerykanskiego)
1 szklanka grubo pokrojonych owocow, najlepiej mieszanych, np. morele i
maliny,
|