Data: 2003-06-04 13:31:49
Temat: Re: P - pyszne ciasto Magdaleny, przypomnienie przepisu sprzed lat
Od: Ulka <u...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Troche namieszalas... orginalny przepis jest tu:
> http://minilien.com/?njgMOAV2Rt
No i dzieki Tobie znalazlam w googlu oryginalny przepis z :1999/06/08
(hmm, ale mam pamiec) ponizej zamieszczam:
Prosze bardzo - latwe, szybkie, pyszne ciasto owocowe.
115 gr masla
3/4 szklanki cukru + 1 lyzka
2 jajka
3/4 szklanki maki
3/4 lyzeczki polskiego proszku do pieczenia
(1 i 1/2 lyzeczki amerykanskiego)
1 szklanka grubo pokrojonych owocow, najlepiej mieszanych, np. morele i
maliny,
brzoskwinie i czeresnie, sliwki i winogrona, itd. Jablka sa za twarde,
powinny
to byc miekkie owoce.
Nagrzac piec do 180C/350F przez 15 minut. Srednia tortownice (21 cm) lub
zaroodporne szklane naczynie wysmarowac maslem i wysypac maka, nie
buleczka. W
mikserze ubic maslo 3 minuty. Dodac jajka, make, proszek, ubic 3 minuty
(mozna
dodac olejek smakowy, jak kto lubi). Wylac ciasto do formy, posypac owoce
na
wierzchu, dosc rowno. Owoce posypac 1 lyzka cukru. Piec godzine w nagrzanym
piecu. Ostudzic 10 minut. Posypac troszke cukrem pudrem, podawac na cieplo,
jak
jest, albo z bita smietana czy z lodami.
Owoce posypane na wierzchu zatona, i ciasto, ktore pomiedzy nimi wyjdzie na
wierzch, pokryje sie sliczna, brazowa skorka. Resztki ciasta mozna jesc na
zimno, ale cieple jest lepsze.
Magdalena
|