Data: 2003-05-09 12:26:52
Temat: Re: PĘPKÓWKA - nalewka
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Krzysztof" <...@p...com> schrieb im Newsbeitrag
news:b9fogu$cc5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
>
> Nie wiem czy dobrze trafilem z tematem, jesli kogos to urazi to bardzo
> przepraszam.
> Niedawno dowiedzialem sie ze zostane Tatusiem (w Grudniu). Slyszalem ze
> robi sie z tej okazji tzw. pępkówke. Postanowilem sprobowac i ja,
> chcialbym ja zrobic ze spirytusu, poniewaz obecnie nie ma za bardzo
> owocow nadajacych sie do fermentacji, a nie chcialbym skracac okresu
> jaki powinna odstac taka pepkowka.
> Prosze o pomoc w tej sprawie, moze jakies przepisy, linki do przepisow.
>
> Bede bardzo zobowiazany.
>
> Dziekuje
> Krzysztof
>
A kogo mialoby urazac, chyba jakiego krokusa?
Jak jestes pomorski czy kujawski szlachcic, to powinienes tez o Starce
pomyslec, bo tej w Polsce tak latwo nie dostaniesz.
A pepkowke zrobisz tak: (to sie Magdalena ucieszy jak przejrzysty przepis
przeczyta!)
Wez ziela roznego jak angielskiego, anyzu, kminku, arcydziegla, jalowca,
kolendry, kardamonu, cynamonu, macierzanki, majeranku, rumianku, plucnika
lekarskiego, ozanki czosnkowej a nadto korzenia fiolka, imbiru, tataraku,
skorki pomaraczy dwoch starte, takoz cytryny dwoch, zalej 1, 7 litra wodki
czystej, 45 procentowej i odstaw na dni 21 a pilnuj by sluzba nie podpijala
a wtem przypadku kaz batem pociagnac, przecedz przez geste materie i
domieszaj miodu 0.3 l, po tem znowu przefiltruj. Odstaw na czas jakis, bo i
tak osad sie zrobi i ostroznie zlej a miej baczenie na pacholkow, bo szkoda
takiego specjalu na chamskie gardla.
podczaszy Zablocki
|