Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "jacenty" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "PILAW"
Date: Sat, 23 Jul 2005 09:43:09 +0200
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 38
Message-ID: <dbst3f$lk8$1@213-238-127-148.adsl.inetia.pl>
References: <dbsppf$6ub$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-127-148.adsl.inetia.pl
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1122105263 22152 213.238.127.148 (23 Jul 2005 07:54:23
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Jul 2005 07:54:23 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Antivirus: avast! (VPS 0529-2, 2005-07-21), Outbound message
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244031
Ukryj nagłówki
Catalyst wrote:
> Witam - jadłem kiedyś w knajpie takie coś co się zwało PILAW. Jak mi
> się udało wyczaić to był tam ryz, makaron, jajko wbite (chyba),
> jakieś mięso (chyba prosiak) trochę przecieru pomidorowego, ser no i
> sos czosnkowy. Sęk w tym, że coś robię nie tak i w domu wychodzi mi
> coś zupełnie innego. Ponadto w tym knajpianym wykryłem ziele
> angielskie (nie iwem do czego było uzyte - może do gotowania mięsa).
> Jak ktoś zna przepis na to, będę wdzięczny.
Od Jacenta
Pilaw po indyjsku:
50 dag jagnięcej łopatki
15 dag suszunych moreli
pestki dyni,
szklanka ryżu
2 szklanki bulionu
pół laski wanilii
cebula, czosnek,
imbir, szafran, gałka muszkat, pieprz, chili, liść laurowy
Morele namoczyć (2-3 godz) w letniej wodzie, Bulion zagotować z wanilią i
szafranem
( opcjonalnie jak kogo stać). Na gorący olej wrzucić drobno posiekaną
cebulę, czosnek,
imbir, pieprz, gałkę, chili. Stale mieszając smażyć przez kilka minut.
Następnie dodać umyty i osączony ryż i zmażyć aż ryż stanie się szklisty.
Dodać pokruszony drobno liść laurowy, wlać gorący bulion i gotować pod
przykryciem na b. małym ogniu.
Mięso pokroić na małe kostki i przesmażyć (3-4 min) na oleju. Posiekać
pestki dyni i uprażyć na mocno rozgrzanej patelni. Morele osączyć i pokroić
w paski.Wszystko razem połączyć, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić
do piekarnika (180 st C) na 30 min.
Smacznego.
|