Data: 2005-07-23 13:33:29
Temat: Re: "PILAW"
Od: Catalyst <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM eL napisał(a):
> Prosty pilaf np. taki.
> Ugotowac normalny rosol z calej kury az mieso sie rozleci. Rosol odcedzic a mieso
> (dokladnie!) oddzielic od kosci i pociapac na kawalki o zjadliwej wielkosci.
> Pociapac marchewke. Trzy duze cebule drobno posiekane podsmazyc na masle lub
oliwie
> z oliwek az beda szkliste. W czasie smazenia dodac 1 i 1/2 szklanki surowego ryzu
> (wszystko jedno jaki rodzaj) i troche podsmazyc. Dodac 4-5 zabkow czosnku przez
> praske. Wmieszac w ryz z cebula mieso i marchewke, dodac pieprzu i przypraw wedle
> uznania (np. bazylii, miety, taragonu - co komu smakuje z kura i ryzem - mozna
takze
> wmieszac 3-4 lyzki octu bo kurcze jest mdle...) i dodac duza puszke pomidorow w
> pokrojonych w kostke albo 4-5 swiezych pomidorow obranych ze skorki i pociapanych w
> kostke. Wlozyc do ognioodpornego naczynia z przykrywka, zalac dwiema szklankami
> rosolu z kury i piec w sredni nagrzanym piekarniku pod przykryciem az ryz bedzie
> "miekki" - ok. godziny, pare razy mieszajac i podlewajac rosolkiem wedle potrzeby.
> Na talerzach posypac tartym parmezanem albo czyms podbnie smakowitym i jesc. Mozna
> "na boku" podac sos pomidorowy.
>
Dziękuję bardzo :)
Ptaka zamienie na prosiaka i wywale marchewke :)
Bedzie super
CAT
--
"Wielki jak świat. Stary jak Czas. Cierpliwy jak cegła."
Terry Pratchett, Blask Fantastyczny
|