Data: 2005-07-23 14:11:01
Temat: Re: "PILAW"
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <ggrEe.2405$uy3.756@trnddc05>,
"eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> wrote:
> "Catalyst" <c...@i...pl> wrote in message
> news:dbsppf$6ub$1@inews.gazeta.pl...
> > Witam - jadłem kiedyś w knajpie takie coś co się zwało PILAW. Jak mi się
> > udało
> > wyczaić to był tam ryz, makaron, jajko wbite (chyba), jakieś mięso (chyba
> > prosiak)
> > trochę przecieru pomidorowego, ser no i sos czosnkowy. Sęk w tym, że coś
> > robię nie
> > tak i w domu wychodzi mi coś zupełnie innego. Ponadto w tym knajpianym
> > wykryłem
> > ziele angielskie (nie iwem do czego było uzyte - może do gotowania mięsa).
> > Jak ktoś zna przepis na to, będę wdzięczny
>
>
> Pod pojeciem pilaw (pilaf) kryje sie mnostwo zupelnie niepodobnych do siebie
> potraw.
> Oczywiscie zawsze znajdzie sie jakis kuchenny gestapowiec, ktory powie Ci, ze
> "prawdziwy "pilaf ma jasne wlosy i niebieskie oczy a reszta to do gazu, ale
> to
> normalne w grupach USENET :-)))
Akurat, jeżeli chodzi o pilaw to tak jest. To jest dość właściwie spsób
przygotowania ryżu. Reszta to dodatki.
>
> Prosty pilaf np. taki.
> Ugotowac normalny rosol z calej kury az mieso sie rozleci. Rosol odcedzic a
> mieso
> (dokladnie!) oddzielic od kosci i pociapac na kawalki o zjadliwej wielkosci.
> Pociapac marchewke. Trzy duze cebule drobno posiekane podsmazyc na masle lub
> oliwie
> z oliwek az beda szkliste. W czasie smazenia dodac 1 i 1/2 szklanki surowego
> ryzu
> (wszystko jedno jaki rodzaj) i troche podsmazyc.
Trochę?
> Dodac 4-5 zabkow czosnku
> przez
> praske. Wmieszac w ryz z cebula mieso i marchewke, dodac pieprzu i przypraw
> wedle
> uznania (np. bazylii, miety, taragonu -
Że czego?
> co komu smakuje z kura i ryzem -
> mozna takze
> wmieszac 3-4 lyzki octu bo kurcze jest mdle...) i dodac duza puszke pomidorow
> w
> pokrojonych w kostke albo 4-5 swiezych pomidorow obranych ze skorki i
> pociapanych w
> kostke. Wlozyc do ognioodpornego naczynia z przykrywka, zalac dwiema
> szklankami
> rosolu z kury i piec w sredni nagrzanym piekarniku pod przykryciem az ryz
> bedzie
> "miekki" - ok. godziny, pare razy mieszajac i podlewajac rosolkiem wedle
> potrzeby.
> Na talerzach posypac tartym parmezanem albo czyms podbnie smakowitym i jesc.
> Mozna
> "na boku" podac sos pomidorowy.
To, delikatnie mówiąc, dość dalekie od normalnego pilawu. A te ilości
pomidorów!!! Nie mówiąc o tym, że prosty sposób przygotowania pilawu to
to nie jest.
Władysław
|