Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8a5i70$7ch$1@korweta.task.gda.pl>
Subject: Re: PLACKI ZIEMNIACZANE
Lines: 31
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <qpxx4.2126$Sf1.66438@news.tpnet.pl>
Date: Wed, 08 Mar 2000 18:58:30 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.12.239
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 952541910 212.160.12.239 (Wed, 08 Mar 2000 19:58:30 MET)
NNTP-Posting-Date: Wed, 08 Mar 2000 19:58:30 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24443
Ukryj nagłówki
U mnie w domu robi sie to tak i dla mnie osobiscie sa to najlepsze placki na
swiecie: (na 3 b. glodne osoby)
1 kg ziemniakow
2 lyzki maki pszennej
1 duza cebula
1 jajko
2 lyzki oleju
sol
Ziemniaki umyc, obrac ze skorki, utrzec na tarce. Nadmiar soku z ziemniakow
odcedzic przez sitko (Uwaga!!! Bialy "krochmal", ktory zbierze sie na sitku
trzeba znow dodac do utartych ziemniakow). Do masy dodac utarta na tarce
cebule, jajko, make i szczypte soli. Wszystkie skladniki dokladnie
wymieszac. Na patelni rozgrzac dobrze olej, lyzką stolowa nabierac mase z
utartych ziemniakow i formowac na patelni male placki. Piec na zloto. U nas
ulubionym dodatkiem do takich plackow jest "ratatuja" (francuska pisownia
mnie nie przekonuje, tyle tam literek, a tak malo sie wymawia) z cukinii,
papryki, cebuli i pomidorow - smarujemy nia placki z wierzchu i zajadamy -
aha ratatuja pownna byc przyprawiona na ostro.
Smacznego
Herbatka
Eric74 wrote in message <8a5i70$7ch$1@korweta.task.gda.pl>...
>Szukam najlepszego sposobu na placki ziemniaczane.
>Chce zrobic mojej zonie niespodzianke i mam nadzieje ze mi pomozecie
>
>Zgory dziekuje i pozdrawiam
>Eric74
>
>
|