Data: 2000-03-08 18:58:30
Temat: Re: PLACKI ZIEMNIACZANE
Od: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
U mnie w domu robi sie to tak i dla mnie osobiscie sa to najlepsze placki na
swiecie: (na 3 b. glodne osoby)
1 kg ziemniakow
2 lyzki maki pszennej
1 duza cebula
1 jajko
2 lyzki oleju
sol
Ziemniaki umyc, obrac ze skorki, utrzec na tarce. Nadmiar soku z ziemniakow
odcedzic przez sitko (Uwaga!!! Bialy "krochmal", ktory zbierze sie na sitku
trzeba znow dodac do utartych ziemniakow). Do masy dodac utarta na tarce
cebule, jajko, make i szczypte soli. Wszystkie skladniki dokladnie
wymieszac. Na patelni rozgrzac dobrze olej, lyzką stolowa nabierac mase z
utartych ziemniakow i formowac na patelni male placki. Piec na zloto. U nas
ulubionym dodatkiem do takich plackow jest "ratatuja" (francuska pisownia
mnie nie przekonuje, tyle tam literek, a tak malo sie wymawia) z cukinii,
papryki, cebuli i pomidorow - smarujemy nia placki z wierzchu i zajadamy -
aha ratatuja pownna byc przyprawiona na ostro.
Smacznego
Herbatka
Eric74 wrote in message <8a5i70$7ch$1@korweta.task.gda.pl>...
>Szukam najlepszego sposobu na placki ziemniaczane.
>Chce zrobic mojej zonie niespodzianke i mam nadzieje ze mi pomozecie
>
>Zgory dziekuje i pozdrawiam
>Eric74
>
>
|