From: "bartmal" <b...@t...uwm.edu.pl>
Subject: Re: PLACKI ZIEMNIACZANE
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8a5i70$7ch$1@korweta.task.gda.pl>
Message-ID: <01bf8933$1b8fa780$LocalHost@banach>
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1155
NNTP-Posting-Host: uwm-dial-014.uwm.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: uwm-dial-014.uwm.edu.pl
Date: 8 Mar 2000 23:44:32 +0100
X-Trace: 8 Mar 2000 23:44:32 +0100, uwm-dial-014.uwm.edu.pl
Lines: 31
X-Complaints-To: U...@v...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!new
s.memax.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!news.vogel.pl!uwm-dial-014.uwm.edu.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24464
Ukryj nagłówki
Tak się jakoś złozylo, ze właśnie kilka godzin temu zrobiłem takowe....
Nie wiem czy sa najlepsze,ale mnie smakują . I jeszcze jedna sprawa - nie
znoszę ich na słodko , więc będzie to przepis na "ostre" placki.
Weź z 10 dorodnych ziemniaczków , umyj , obierz i zetrzyj na tarce... Teraz
moja mała modyfikacja : włóż masę ziemniaczaną na czystą ściereczkę i lekko
wyciśnij sok - masa będzie wtedy bardziej zwarta , nie trzeba dodawać duzo
mąki - placki nie będą wtedy "gumowe".Do masy dodaj 2 obrane i starte
cebule, 1 jajo , łyżeczkę soli i dużo pieprzu.Najlepiej tyle żeby masa
troszeczkę poczerniała .Na koniec daj od 2 do 4 łyżek mąki pszennej - tak
aby masa nie była zbyt gęsta . ( ile dasz tej mąki zależy jak mocno
odcisnąleś sok od startych ziemniaków ) Można też dodać trochę majeranku -
jak kto lubi.....Dobrze wymieszaj.
Teraz smażymy......
Rozgrzej patelnię i wlej sporo oleju . Na tłuszcz nakładaj placki - trzeba
je trochę rozprowadzić ( jeżeli będziesz robił je pierwszy raz, na początku
mogą być małe problemy)Unikaj dużego płomienia - nie spiesz się , nie warto
! Placki wtedy będą równomiernie rumiane i chrupiące.....
Można zrobić do tego jeszcze jakiś sos ( grzybowy chociażby )i
suróweczkę....
Powodzenia. Życzę smacznego !
Bartek.
|