Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "KKrzych" <w...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: POMOCY - jak korzystac z lodowki?
Date: Sat, 20 Feb 2010 12:32:39 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 80
Message-ID: <hloh95$hvk$1@inews.gazeta.pl>
References: <hlkelu$c21$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.59.73.229
X-Trace: inews.gazeta.pl 1266665573 18420 193.59.73.229 (20 Feb 2010 11:32:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 20 Feb 2010 11:32:53 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-User: wykonczeniowka
X-Antivirus: avast! (VPS 100212-2, 2010-02-12), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327082
Ukryj nagłówki
Użytkownik "sam jestem" <j...@v...pl> napisał w wiadomości
news:hlkelu$c21$1@opal.icpnet.pl...
> Parówki, te cienkie, proste, w folii. Co zrobić, żeby nie schły? Schną,
Mnie nie pomogły żadne pojemniki, schły na potęgę. Niestety skończyło się na
kupowaniu parówek pakowanych po 5-6 obok siebie, takie popularne, wszędzie
są, nazw nie podaję, rzecz gustu i smaku :) Dobrze mi się też przechowują
parówki cielęce lub drobiowe, takie frankfurterki cienkie, schną wolniej.
Myślę, że to kwestia niestety składników...
> Czy dobrze trymam wędliny krojone?
> Ale tak samo jak wyzej przechowywana wątrobianka lub pasztetowa zaczyna po
> kilku dnich pośmierdywac... co zmienic?
Cóż, polecam porcjowanie i zamrażanie.
> Kabanosy - dla mnie nowość, dziś pierwszy raz kupiłem, i póki co trzymam w
> folii jak mi zapakowano w klepie. Dolna część lodówki. Dobrze? Czy wyjąć z
> folii?
Zależy od kabanosów, jak dobre to i tydzien i dłużej poleżą, aż sól z nich
wyjdzie, i tak się nie zepsują. A czasami na 2 dzień....
>
> Jak przechowywac sery żółte?
> Na razie plastry w folii, i w plastikowym pojemniku.
Właśnie tak.
> Gdzie w lodówce trzymać tłuszcze?
> Słoninę mam zamrożoną. Olej zwykły np. rzepakowy na drzwiach lodówki na
> dole.
> A gdzie oliwę delikatną extra virgin? Na drzwiach? Czy poza lodówką?
> Olej po pomidorach suszonych - czeka na użycie do zupy. trzymam wysoko,
> pod
> samym zamrażalnikiem - dobrze? Tak samo pomidory uszone w oliwie.
> Większy problem niż tłuszcze to produkty mleczne.
> Maślankę akurat lubię, smakową i naturalną.
> Na leżąco trzymam w połowi wysokości lodówki. Zmienić miejsce?
> Jogurty podobnie.
Hm... To chyba wszystko jedno, napisz raczej na ile planujesz je każdorazowo
meldować w lodówce?
Biorąc pod uwagę, że żywność w polskich sklepach przechodzi różne przygody,
zanim ktoś ją kupi, ja osobiście staram się zapasów lodówkowych nie robić na
zbyt długo, raczej do zamrażarki.
>
> Owoce, np. kiwi, banany, jabłka - na samym dole lodówki, w plastikowym
> pojemniku. Chyba dobrze, ale nie wiem czemu banany sinieją, i robią się
> bez
> smaku.
Taka pora roku...
> Warzywa - trzymam z owocami, jeden pojemnik.
> Wlasciwie tylko biała rzepa i marchew.
Zimą to nie licz na świeże warzywa w sklepie,
>
> Posiadana przeze mnie lodówka jest nienajnowsza, nie ma wyswietlacza.
> Jedne
> drzwi, zamrażlnik w głónej-jedynej komorze, u góry.
Moja nowa, ale bez bajerów. Sprawdź, czy jest szczelna na drzwiach.
Nieszczelna lodówka to większy rachunek z prąd i większa wentylacja, może to
przyczyna wysychania nadmiernego? Spróbuj kupować w różnych miejscach i
obserwuj reakcję produktów na przechowywanie.
Generalnie na dole lodówki wędliny, mięso, na górze nabiał.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem,
--
Pozdrawiam,
KKrzych
Polecam Wszystkim, co lubią dobrze zjeść:
www.ugotujka.pl
|