Data: 2001-04-18 07:42:06
Temat: Re: PROSIAK_ROZNO
Od: sadyl <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"P. Grzegorczyk" wrote:
>
> Prosze uprzejmie fachowców o przepis odnosnie PIECZENIA PROSIAKA NA ROZNIE,
> wszelkie uwagi, np. jakie drewno na ognisko, okres pieczenia itp., nformacje
> (moga byc rowniez strony internetowe dotyczace tego tematu) odnosnie tej
> procedury mile widziane.
Nie chciałbym Ci zniechęcać, ale wszelkie organizowane prosiaki, na
jakich zdarzyło mi się być, wyglądały mniej - więcej tak samo:
Przywozi się upieczonego prosiaka (w dużym piecu np. do chleba) a na
ognisku tylko podgrzewa.
Podobno upiec od początku do końca w ognisku jest prawie niemożliwe -
żeby w środku był miękki a nie spalił się od zewnątrz.
Na moje - trzeba by go piec kilka godzin ale nie nad ogniem, tylko nad
żarem. Ale to czysta spekulacja, bo nigdy nie próbowałęm.
sadyl
|