Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Michał Dwużnik" <Michal.Dwuznik@_nospam_cern.ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Palnik gazowy do woka.
Date: Wed, 3 Sep 2003 02:02:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <bj3b0d$t4k$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bj30pd$e1m$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip58-200.crowley.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1062547277 29844 62.111.200.58 (3 Sep 2003 00:01:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 3 Sep 2003 00:01:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172178
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bj30pd$e1m$1@news.onet.pl...
> Powinnam/chcę zmienić płytę gazową na nową i...
> Zastanawiam się nad zakupem płyty ze specjalnym palnikiem do woka.
> Ma ktoś taką płytę? Jak to się sprawdza? Czy można tego palnika używać
jako
> normalnego palnika, czy to już jest tylko do woka.
Mam, dobrze, można ;)
>Zdjąć to podparcie do
> garnka z półokrągłym dnem umiem, chodzi mi o moc palnika, czy można go
> traktować tak jak najmocniejszy palnik?
Jakieś cztery kilowaty wychodzą te "wokowe" palniki w płytach powszechnie
dostępnych.
Na wok Imho przydalo by się jeszcze drugie tyle czasami ;), ale mogłoby mi
refleksu nie starczyć do gotowania wtedy.Można używać jako najmocniejszego
palnika do wszystkiego co to ciepło potrafi wchłonąć :)
Uważać tylko z naczyniami niewiele większymi niż palnik, bo zaskakująco
szybko można rączki swoje
i naczyń popsuć.Jeśli chodzi o używanie oprócz woka - naleśniki da się
usmażyć, chociaż z wymachami patelnią przy przegrzewaniu się, jajecznicę
smażę też na nim, wodę na herbatę gotuję na nim, makaron na >2 osoby też
(jak w pięciolitrowym garnku).Aha - uważać zdecydowanie przy "eintopfach"
niechińskich - przy dnie potrafią się potrawy o gęściejszej konsystencji
przypalić na samiuśkim środeczku jak się zapomni że ten palnik najmocniej
grzeje w samym centrum, zmarnowałem tak pseudomusakę, na górze oczka ledwie
parlały, a na dole spalenizna.
Zdarza się, że najsłabsze ustawienie jest wciąż z mocne by potrawa dobrze
"doszła" bez opieki, więc czasem
trzeba przestawić na mniejszy palnik. Ale jestem baaardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Michał
PS: Chyba mój pierwszy konstruktywny post na kuchni, trzeba to uczcić jakimś
smakołykiem :)
|