Data: 2001-03-28 22:23:23
Temat: Re: Pascha/Ambrozja
Od: s...@b...nih.gov (Agnieszka Szalewska-Palasz)
Pokaż wszystkie nagłówki
>
>
>Czy pascha to to samo, co inni nazywaja ambrozja? Jesli tak, oto
>przepis, sprawdzony, ukochany, robiony nie tylko na Wielkanoc.
>
>Ambrozja
>450 gr twarogu (w USA, 16 oz. Farmer's cheese)
>4 zoltka
>100 gr - 1/2 cup cukru
>2 lyzki soku z cytryny
>1 lyzeczka olejku pomaranczowego, albo jak kto ma, 2 lyzki Grand Marnier
>2 lyzki startej swiezej skorki cytrynowej
>2 lyzki rodzynek
>2 lyzki skorki pomaranczowej, kandyzowanej
>2 lyzki fig, pokrojonych w kawalki wielkosci rodzynek
>4 lyzki orzechow wloskich, pokrojonych w kawalki wielkosci rodzynek
>
>Stara, czysta poszewka na poduszke "na straty"
czy z braku starej poduszki, mozna by uzyc cheesecloth? (swoja droga, jak
to bedzie po polsku?) Mysle, ze takowy cloth:-) powinien byc pewnie
kilkukrotnie zlozony.
A w ogole ten przepis brzmi swietnie, mm, mam ochote wyprobowac na Swieta.
Choc jesli moge znow zrobic "normalny" polski sernik (w niedziele wybieram
sie do NYCa), to nie wiem, na co sie skusze.....
Hm, widze mozliwosc kompromisu: pascha na swieta, sernik na imieniny
(tydzien po)
uklony
Agnieszka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|