Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.freenet.de!news.netcologne.de!newsfee
d-fusi2.netcologne.de!newsfeed01.chello.at!newsfeed02.chello.at!news.chello.pl.
POSTED!not-for-mail
From: "Krecia" <krecia[WYTNIJ.TO]84@poczta.fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5...@n...onet.pl>
Subject: Re: Pascha - chwalcie się - komu wyszła we właściwej konsystencji?
Date: Wed, 11 Apr 2007 12:43:15 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Message-ID: <d69be$461cbbb9$540aeb0e$25805@news.chello.pl>
X-Complaints-To: a...@c...pl
Organization: chello.pl
Lines: 51
NNTP-Posting-Host: 84.10.235.14 (84.10.235.14)
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Apr 2007 12:43:05 +0200
X-Trace: d69be461cbbb9f1af4eab25805
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294763
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Fiona" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:567f.00000046.461bacc2@newsgate.onet.pl...
> Witam po długiej nieobecnosci!
>
> W święta jadłam paschę - cud, miód i orzeszki.
> Jedyny mankament - była... półpłynna.
>
> Czy da się ja zrobić tak, żeby stężała?
> To jest tak pyszne, że muszę kiedyś sama zrobić.
>
> Podejrzenie padło na ser.
> Podobno taki gotowy, mielony, ma dużą zawartosc wody i stąd problem z
> tężeniem
> masy.
>
> Jakiego używacie sera?
>
> Może jakiś sprawdzony przepis podeślecie?
>
Ja w ogóle nie używam sera. Sama robię serwatkę z mleka i śmietany.
Zajmuje trochę więcej czasu (gotowanie trwa dość długo), ale jeszcze
nigdy nie miałam problemów z konsystencją...
Przepis z zeszytu mamy:
2 l mleka
0,5 l gęstej śmietany
1 szklanka cukru
8 jajek
kostka masła lub margaryny
laska wanilii lub 2 cukry waniliowe
bakalie
Do dużego garnka wlać mleko, wrzucić drobno posiekaną wanilię (ja ją
rozkrajam na pół, a przed odciskaniem wyciągam) lub cukier waniliowy.
Gotować ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. W innym garnku
rozbełtać jajka ze śmietaną (mikserem). Na gotujące się mleko wlewać to
ciągle mieszając. Kiedy zacznie ścinać się twarożek (wyraźnie oddzieli
się serwatka), wyłączyć gaz. Odsączyć na durszlaku wyłożonym gazą
(zawijamy po kawałku w gazę i odciskamy ) i pozostawić, żeby ostygło. W
tym czasie utrzeć w makutrze masło z cukrem na puszystą masę. Kiedy
twarożek będzie chłodny, łączyć go z masłem i dodać bakalie (kupujemy w
sklepie gotową mieszankę keksową i dodatkowo kroimy orzechy). Po
dokładnym wymieszaniu, wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstawić
do zamrażalnika. Wyjąć chwilę wcześniej przed podaniem, bo inaczej nie
da się pokroić ;-)
Polecam gorąco i życzę smacznego
K :))
|