Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.nask
.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:JsCAHLGB7OQT0gzzP8Jbd8zXqP4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5ab17456$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pasternak - c.d.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <c...@g...com>
<uZ6dC.72594$ei4.16240@fx05.ams1>
<7...@g...com>
<5ab150cf$0$31360$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 20 Mar 2018 20:51:34 GMT
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.249.130
X-Trace: 1521579094 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 659 79.191.249.130:52895
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380420
Ukryj nagłówki
samya <s...@p...onet.pl> wrote:
> W dniu 14.02.2018 o 19:20, i...@g...pl pisze:
>> Tylko nie gotuj go w wodzie, bo bardzo nasiąka i łatwo go rozgotować, a
>> wtedy się rozpada w mokrą breję i jest do niczego.
>> Z parowara (parować około 30 minut, najlepiej przekrojony wzdłuż na pół
>> lub na innego kształtu kawałki czy plastry o objętości połowki średniego
>> ziemniaka) jest niesamowity - smaczny i zachowuje kształt oraz zwięzłość.
>>
>
> Oho, ktos odkryl dobrodziejstwo zwane parowarem :)
Parowar to już raczej zwyklizna w tej grupie, od wielu lat.
> Fakt, ze nawet ziemniaki z niego maja zupelnie inny smak.
Ba. Wszystkie warzywa. A takie np. bataty - poezja! Fasolka także.
Ba.
Ba.
Ba.
> Natomiast fasolka szparagowa gotowana na parze jest dla mnie zbyt sucha.
Nie stwierdziłam suchości. Może to kwestia zbytniej fasolki. Albo odmiany.
Moja jest zawsze soczysta. Uprawiam tylko i wyłącznie pnące odmiany typu
mamut - bo najdelikatniejsze, bezwłókniste. Karłowe fasole mi nie smakują.
A z parowara fasolka ma i konsystencję, i smak bez porównania lepsze niż
taka z wody. Może się po prostu przyzwyczaiłaś do nasiąkniętej wodą? Może
za krótko parujesz? Ja - 30 minut na wzmocnionym parowaniu.
--
XL
|