Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasternak zachwyca. Re: Pasternak zachwyca.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pasternak zachwyca.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.61
.MISMATCH!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:C1jPpGd0Kd30NbP3OFWKdVY5J2k=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <585fbc99$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pasternak zachwyca.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <585dc722$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<585e42ea$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<585ee2c9$0$5156$65785112@news.neostrada.pl>
<585ee363$0$5149$65785112@news.neostrada.pl>
<585eec1c$0$5157$65785112@news.neostrada.pl>
<585f0873$0$15186$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 25 Dec 2016 12:33:29 GMT
Lines: 72
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: public-gprs378939.centertel.pl
X-Trace: 1482669209 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 663 37.47.111.124:5953
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 4116
X-Received-Body-CRC: 3104995222
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375241
Ukryj nagłówki

wolim <n...@p...tu> wrote:
> W dniu 2016-12-24 o 22:43, Ikselka pisze:
>> wolim <n...@p...tu> wrote:
>>> W dniu 2016-12-24 o 22:04, Ikselka pisze:
>>>> wolim <n...@p...tu> wrote:
>>>>> W dniu 2016-12-24 o 01:53, Ikselka pisze:
>>>>>> Zrobiłam tradycyjną sałatkę jarzynową z gotowanych warzyw spełniając zamiar
>>>>>> dodania pasternaku zamiast pietruszki. Strzał w dziesiątkę.
>>>>>> Okazało się, że pasternak ugotowany bez obierania jest delicją. Krojąc
>>>>>> zjadłam połowę zanim trafił do sałatki. Na szczęście przewidziałam to,
>>>>>> gotując go więcej. Bardzo mi przypadł do gustu przyrządzony w ten sposób -
>>>>>> bez żadnych dodatków, bez soli itp., sam z siebie jest przepyszny: słodki,
>>>>>> aromatyczny, o aksamitnej konsystencji i czysto kremowym jasnym kolorze.
>>>>>> Szarawa po ugotowaniu i niewyszukana w smaku pietruszka idzie w tzw.
>>>>>> odstawkę. W przyszłym roku zwiększam uprawę pasternaku trzykrotnie, bo jak
>>>>>> dotąd fajnie się przechowuje, więc jest sens go uprawiać na przechowanie.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>
>>>>> A to polecam dodanie pasternaku do puree ziemniaczanego. Też ciekawa
>>>>> odmiana.
>>>>
>>>> O to ro! Spróbuję jutro.
>>>> Myślę też o kremowej zupie.
>>>
>>> O! Bardzo dobra zupa krem z białych korzeniowych z oliwą truflową.
>>> Polecam :)
>>>
>>
>> Skąd wziąć tę oliwę?
>>
>
> Kupisz w dobrych sklepach albo zrobisz sama :) Możesz też pojechać w
> rejony chorwackiej Istrii. Tam tego na pęczki, chociaż też trzeba
> wcześniej posmakować, bo turystom potrafią wcisnąć wszystko.
>
> A z zupą z białych korzeniowych świetnie komponuje się szynka sous vide
> z żurawiną i puree z tychże korzeni. Z pasternakiem, a jakże! Ja do
> takiego puree bardzo lubię dodać duże ilości natki z pietruszki. Sous
> vide można zastąpić konfitowaniem. Ach!
>
> A propos konfitowania. Ostatniej wielkiej nocy zamiast, tradycyjnie,
> sparzyć białą kiełbasę, zalałem ją smalcem i wstawiłem do piekarnika na
> 90 stopni na jakieś 2 godziny. Zupełnie inny smak. Rozpływała się w
> ustach. A po wystudzeniu można chleb smarować. Polecam.
>
> No i jeszcze a propos puree. Polecam do ziemniaków dodać trochę bobu.
> Niebo w ustach.

Jak dotąd do puree ziemniaczanego używałam grochu - plus przecier z
pieczonych jabłek i z równie upieczonej słusznej główki czosnku.
Do golonki. Bosko smakuje.

>
> A jeszcze z korzeniowych białych - zwykły burak cukrowy wyszorowany i
> wstawiony do piekarnika - małmazja. Pomyśleć, że nasze babki podawały to
> jako substytut słodyczy.
>
>
> Pozdrawiam,
> MW
>

Będę próbować Twych rad. A z tą kiełbasą zalaną smalcem w słoiku toś mi z
nieba spadł, bo właśnie w panice przekopywałam internet w poszukiwaniu
przepisu - kiełbasy mi się narobiło nie wiedzieć ile, przesadziłam chyba
trochę.
Myślę tylko, czy można przechowac to dłużej bez ryzyka, czy lepiej
trzykrotnie potraktować rzecz piekarnikiem?

--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.12 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem