Data: 2016-12-25 13:14:07
Temat: Re: Pasternak zachwyca.
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-25 o 13:03, Ikselka pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2016-12-25 o 01:21, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> wolim pisze:
>>>
>>>> A jeszcze z korzeniowych białych - zwykły burak cukrowy
>>>> wyszorowany i wstawiony do piekarnika - małmazja. Pomyśleć,
>>>> że nasze babki podawały to jako substytut słodyczy.
>>>
>>> Za szczenięcych lat takie buraki piekło się w żarze ogniska.
>>> Tyle że niekoniecznie wyszorowane.
>>>
>>> Jarek
>>>
>> Za cielęcych lat u ciotek na Pogórzu Ciężkowickim w modzie były karpiele
>> - vel brukiew. O jej myciu przed użyciem - nie pamiętam :)
>
> Brukwi mam pełną taczkę. Pierwszy raz uprawiałam. Jak na razie nie zachwyca
> saute, ale w postaci surówki, z jabłkiem i śmietaną/jogurtem, jest całkiem
> smaczna. Przede wszystkim zdrowa i długo można przechować, a o to mi w jej
> uprawie chodziło.
>
> PS. Tylko gdzie ja to wszystko w przyszłym sezonie będę uprawiać i
> przechowywać, jak ja sobie właśnie 40 odmian dalii zamówiłam u jednego
> miłośnika tychże, co ma ich 700, a większość z nich docelowo chciałabym
> mieć :-)))
>
Podobno lotnisko w Radomiu będzie na zbyciu, to byś pas startowy
obsadziła daliami, budynki przeznaczyć na przechowalnię (ty wiesz ile
karpieli tam się zmieści? ze cztery taczki!!!), z tego największego
zrobic kuchnię, na parkingu pomidory posadzić itp. Pomożemy ci
zaprojektować, jakby co :) :)
pozdr
Stefan
|