Data: 2016-12-25 13:03:36
Temat: Re: Pasternak zachwyca.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2016-12-25 o 01:21, Jarosław Sokołowski pisze:
>> wolim pisze:
>>
>>> A jeszcze z korzeniowych białych - zwykły burak cukrowy
>>> wyszorowany i wstawiony do piekarnika - małmazja. Pomyśleć,
>>> że nasze babki podawały to jako substytut słodyczy.
>>
>> Za szczenięcych lat takie buraki piekło się w żarze ogniska.
>> Tyle że niekoniecznie wyszorowane.
>>
>> Jarek
>>
> Za cielęcych lat u ciotek na Pogórzu Ciężkowickim w modzie były karpiele
> - vel brukiew. O jej myciu przed użyciem - nie pamiętam :)
Brukwi mam pełną taczkę. Pierwszy raz uprawiałam. Jak na razie nie zachwyca
saute, ale w postaci surówki, z jabłkiem i śmietaną/jogurtem, jest całkiem
smaczna. Przede wszystkim zdrowa i długo można przechować, a o to mi w jej
uprawie chodziło.
PS. Tylko gdzie ja to wszystko w przyszłym sezonie będę uprawiać i
przechowywać, jak ja sobie właśnie 40 odmian dalii zamówiłam u jednego
miłośnika tychże, co ma ich 700, a większość z nich docelowo chciałabym
mieć :-)))
--
XL
|