Data: 2002-03-14 12:44:41
Temat: Re: Pasztet Podrobowy (P)
Od: "Ana" <a...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:78b0.00001661.3c90983a@newsgate.onet.pl...
> >
> >
> > Uświadom mnie please - jakie to sitko, bo ja maszynkę do mielenia mięsa
> > używam raz na pięć lat.
> > No, może w tym roku już ze dwa, bo dostałam elepstryczną ...
> > ale w sitkach się nie zdążyłam wykształcic ...
> > AniaK
> >
> >
> > Ha, to widze caly wyklad mnie czeka...
>
> Ile masz dodatkowych sitek do tej maszynki? Miedzy nimi powinno bć takie o
> maleńkich dziurkach ( jak średnica wykałaczki, zresztą wykałaczką się je
potem
> najlepiej czyści); to właśnie jest pasztetowe, i do maku....
***
A, to trzeba tak było od razu. Makowe odróżniam od czasu kiedy probowalam
upiec makowiec no i mielilam (mełłam tak naprawdę) mak w zwyczajnej maszynce
recznej, wyposazonej w zwyczajne sitko ... ;-)
***
> A poza tym to pewnie masz takie najpopolitsze ( dziurki ca 3 mm średnicy)
> do mięsa na mielone, do sera, ziemniaków i tak dalej;
> może masz dziurki 4 mm ( ja lubie, bo wychodzą bardziej kawałeczki a nie
> mazia), np. grzyby suszone gotowane i kapuste przez to przepuszczam.
>****
O matko jedyna, musze przeprowadzic inwentaryzację sitek przy pomocy
linijki, bo tak naprawdę nie wiem co ja tam mam ...
****
> I ze dwie jeszcze większe, w zasadzie do robienia mięsa na kiełbasy, ale
można
> przez te najgrubsze boczek czy słonine na skwarki puszczac.. albo mięso na
> steki.. w każdym razie, zawsze mięsko lekko podmrozone, duuuużo lepiej sie
> miele. ( patent przypomniany przez Krysie Opakowaną). Qd
Dzięki serdeczne za tak wyczerpujący wykład...
AniaK
|