Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: "Ana" <a...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasztet Podrobowy (P)
Date: Thu, 14 Mar 2002 13:44:41 +0100
Organization: Internet Partners
Lines: 41
Message-ID: <a6q5ul$2nem$1@news2.ipartners.pl>
References: <a6q4gq$2mdu$1@news2.ipartners.pl>
<7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dlp-gtc-as1-as12.ipartners.pl
X-Trace: news2.ipartners.pl 1016109845 89558 217.8.169.13 (14 Mar 2002 12:44:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Mar 2002 12:44:05 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100122
Ukryj nagłówki
Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:78b0.00001661.3c90983a@newsgate.onet.pl...
> >
> >
> > Uświadom mnie please - jakie to sitko, bo ja maszynkę do mielenia mięsa
> > używam raz na pięć lat.
> > No, może w tym roku już ze dwa, bo dostałam elepstryczną ...
> > ale w sitkach się nie zdążyłam wykształcic ...
> > AniaK
> >
> >
> > Ha, to widze caly wyklad mnie czeka...
>
> Ile masz dodatkowych sitek do tej maszynki? Miedzy nimi powinno bć takie o
> maleńkich dziurkach ( jak średnica wykałaczki, zresztą wykałaczką się je
potem
> najlepiej czyści); to właśnie jest pasztetowe, i do maku....
***
A, to trzeba tak było od razu. Makowe odróżniam od czasu kiedy probowalam
upiec makowiec no i mielilam (mełłam tak naprawdę) mak w zwyczajnej maszynce
recznej, wyposazonej w zwyczajne sitko ... ;-)
***
> A poza tym to pewnie masz takie najpopolitsze ( dziurki ca 3 mm średnicy)
> do mięsa na mielone, do sera, ziemniaków i tak dalej;
> może masz dziurki 4 mm ( ja lubie, bo wychodzą bardziej kawałeczki a nie
> mazia), np. grzyby suszone gotowane i kapuste przez to przepuszczam.
>****
O matko jedyna, musze przeprowadzic inwentaryzację sitek przy pomocy
linijki, bo tak naprawdę nie wiem co ja tam mam ...
****
> I ze dwie jeszcze większe, w zasadzie do robienia mięsa na kiełbasy, ale
można
> przez te najgrubsze boczek czy słonine na skwarki puszczac.. albo mięso na
> steki.. w każdym razie, zawsze mięsko lekko podmrozone, duuuużo lepiej sie
> miele. ( patent przypomniany przez Krysie Opakowaną). Qd
Dzięki serdeczne za tak wyczerpujący wykład...
AniaK
|