Data: 2005-12-28 22:19:47
Temat: Re: Patelnia do nalesnikow
Od: "Dudus Podpiszczaczek" <w...@b...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Kropelka" <k...@n...serwery.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:doul5i$jio$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dostalam na gwiazdke specjalna patelnie do nalesnikow. Taka duuuuza bardzo
> plaska i ciezka. Tak wiec zapasy swiateczne schowalam do zamrazalnika i
> spiesze dzisiaj z robieniem nalesnikow.
> Tylko jak? Zrobilam ciasto tradycyjnie ale rozlac je po patelni to nie
> lada
> sztuka.
> Kiedys dawno dawno we wroclawiu jadlam nalesniki z czegos podobnego (budka
> na ulicy) ale o ile pamietam tam ciasto bylo rozprowadzane za pomoca
> takiego
> specjalnego patyczka. Mial on ksztalt litery T odwroconej do gory nogami.
> Trzymalo sie to za "poprzeczke" i "daszkiem" obracalo dookola co
> powodowalo
> rozciagniecie ciasta po calej patelni. Widzieliscie cos podobnego? Czy do
> tego jest jakies specjalne ciasto? bo nalesniki byly bardzo cieniutkie. O
> ile pamietam nie obracalo sie ich tylko nadzienie nakladalo na sciety juz
> nalesnik i jakos zawijalo.
> Czy da sie na tym piec nalesniki bez takiego patyczka? Skad ewentualnie go
> wziasc?
> Moze macie taka patelnie i wiecie jak ja obsluzyc?
>
> Pozdrawiam
> Agnieszka
>
Te ciekie cosie nazywaja sie "crepes". Jak ma wygladac "tczek" mozesz
zobaczyc tu:
http://www.fairplay-gastroshop.de/shop/index.php?cat
egory_id=1.4&session_id=LKlczuEzsQZsQ8zmAwvu5b/,y_tD
bR5MocONxe/QVY&main=category&gclid=CN65oqWtoIICFSeCQ
godFHicaQ
A tu przepis na ciasto:
60 gr maki
0,1 litra mleka
sol
2 g cukru
2 jajka
Wymieszac odczekac minimum pol godziny. Piec ceniutkie placuszki, (mozna
rozprowadzac po Twojej patelni "patyczkiem".
Surmakuje z dzemem truskawkowym.
A tu jeszcze inne rezepty, ale po germansku. Jak trzeba - przetlumacze.
http://www.kawo1.rwth-aachen.de/~witte/pfannekuchen/
grundrezepte-crepes.html
http://www.kawo1.rwth-aachen.de/~witte/pfannekuchen/
suessecrepes.html
Dudus
|