Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <1...@o...googlegroups.com>
<f3rlah$j2e$1@news.onet.pl> <5...@m...uni-berlin.de>
Subject: Re: Patelnie tytanowe
Date: Sat, 2 Jun 2007 19:56:56 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Lines: 28
Message-ID: <466196ce$0$13179$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 02 Jun 2007 16:11:58 GMT
NNTP-Posting-Host: 10.64.22.7
X-Trace: 1180800718 mamut2.aster.pl 13179 10.64.22.7:1087
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297236
Ukryj nagłówki
>
> tytan jest bardzo lekkim metalem, lekko korodującym (korozja wodorowa, nie
> oksydacja). Patelnia tytanowa byłaby bardzo lekka. Stawiam na to, że jest
> to stal tytanowa, rodzaj stali nierdzewnej.
Jesli chodz o patelnie spotykane w polskim handlu tzw. ,,tytanowe''
jest to czyste zywe aluminium, kilkuwarstwowe i grube wiec w sumie dosyc
ciezkie
pokryte jest to jakimis spiekami tlenkow tytanu u bodajze krzemu. Wbrew
powszechnej opinii
nie jest odporne na zarysowanie. Jak wszedzie sa lepsze i gorsze. Ja jeden
komplet zajezdzilem
(byly kupione gdzies pod hala mirowska) czyszczac je CIF-em, byly chropowate
i to co bylo
gorka sie starlo, w rezultacie zaczelo do nich przylegac .
Natomiast mala patelnia kupiona w dobrym sklepie tez z czasem stala sie
kiepska, byla gladka, natomiast
zaczela z niej sie luszczyc miejscami warstwa tego czegos.
Kupilismy ostatnio komplet firmy AMF (albo AFM -- nie chce mi sie isc do
kuchni)
i sa OK
do kuchni indukcyjnych jest wersja z wkladka ferromagnetyczna (niestety
jeszcze drozsza)
|