Data: 2006-11-27 16:43:46
Temat: Re: Patent
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:1164643073.905838.295970@l39g2000cwd.googlegrou
ps.com...
Witaj!
Pewnie musisz używać do planowania tych zmian i obiegu produktów
programu Microsoft Project.
Racjonalizacja i optymalizacja prac kuchennych nie jest tak bardzo
trudn, jeżeli osiągnie się pewien stopień nasycenia sprzętem i miejscem do
przechowywania. Podstawowy sprzęt to szatkownica do warzyw, zamrażarka, i
ewentualnie piwnica.
Sprzętem do gotowania - przynajmniej jeden szybkowar.
Całość jest prosta i dla gotujących oczywista (tutaj zostanę
zaatakowany), piszę rzeczy, które "każdy" zna...
Sztuka polega na takim rozłożeniu sobie prac i zmagazynowanych zapasów,
aby gotowanie przebiegało możliwie szybko, nie zawierało żmudnych i
brudzących prac, a sprowadzało się do paru ruchów rąk i sztuki komponowania
posiłku, a nie odważania za każdym razem precyzyjnych dawek (tylko w
zbiorowym żywieniu jest to konieczność, choćby dla utrzymania ceny potrawy),
aby uzyskać powtarzalność danego jadłospisu.
W tym celu rodzinnie (ale często sam) przerabiamy warzywa na mrożonki
oraz przetwory - wekowanie, kiszenie, marynowanie, solenie, suszenie,
wędzenie, peklowanie itp. obróbki.
Wracając do obiadów - mam zarówno zamrożone: pokrojone w słomkę warzywa
jako mieszanki - poporcjowane w woreczkach śniadaniowych porcje na jeden
raz, jak i czyste np. marchew w tych samych woreczkach (do marchewki z
groszkiem).
Obranie ziemniaków i pokrojenie w kostkę, wrzucenie do garnka z wsypanym
woreczkiem mrożonki, dodanie cebuli (tej nie mrozimy), przypraw typowych -
pieprz ziarnem, ziele angielskie, liść laurowy - skutkuje 10 minutami pracy
nad postawieniem zupy ziemniaczanej, jarzynowej itp np zwykłego barszczu
czerwonego po dodaniu nie ziemniaków a buraków ze słoja...
Gotowanie zamienia się w twórczą przyjemność... Już tylko niektóre
potrawy gotuję w 35 litrowym garze - bigos, flaki, barszcz KOZACKI. W tym
przypadku część jest mrożona - bigos, flaki, część pasteryzowana w weckach -
bigos, flaki, barszcz...
|