Data: 2003-11-11 12:14:49
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik euro napisał:
>>proszę bardzo:
>>http://www.pizza.it/ricette/welcome.htm
>
>
> dzieki, doceniam ze to po wlosku czyli akurat takiemu po ktorym bede sie
> tylko domyslal o co chodzi ale bede pracowal nad tym przepisem.
>
> euro
>
>
juz to kiedys tu bylo ale ok....tlumaczenie....
2. La ricetta
- 1 l. di acqua
litr wody
- 2 kg di farina
2 kg maki
- 20 g di lievito fresco (7 di quello secco)
20 g drożdzy swieżych lub 7 g suchych
- 50 g di sale marino
50 g soli
naturalmente le quantit? possono essere aumentate o diminuite secondo la
necessit?, come pure il lievito va diminuito se la temperatura ambiente
risulta superiore ai 23-25fC (es. in estate).
generalnie drożdze trzeba namoczyc, optymalna temperatura dla drozdzy by
zaczely pracowac to ok 23-25 stopni. nastepnie wszystkie skladniki ze
soba wymieszac. wyrobic na gladka, jednolita mase.
z podanych skladnikow wychodza 4 ogromne placki pizzowe, takie jak sie
dostaje w knajpkach wloskich (mieszcza sie na wielka lopate) ;) no i
pieka sie w piecu weglowym :)
--
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
Nawet ząb bywa wstawiony!
|