Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!3.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeder1.feed.usenet.farm!feed.usenet.far
m!aioe.org!SsEUqgUCGljqNqx0qVhszw.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Date: Sat, 17 Dec 2022 08:58:24 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnjsr0$1a46$1@gioia.aioe.org>
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="43142";
posting-host="SsEUqgUCGljqNqx0qVhszw.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.5.1
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383672
Ukryj nagłówki
W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>
> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>
> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>
> Marynata:
> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
> mielonego pieprzu.
>
> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>
> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>
> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
> poruszając patelnią.
> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
> sosu.
> Gotowe.
>
> Aromat i smak powala.
> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>
>
Masło w piątek??
|