Data: 2022-12-20 00:30:52
Temat: Re: Piątkowy łosoś.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> OXL <i...@g...pl> wrote:
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>> W dniu 17.12.2022 o 15:55, XL pisze:
>>>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>>>> W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
>>>>>>>> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>>>>>>>>
>>>>>>>> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>>>>>>>>
>>>>>>>> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>>>>>>>>
>>>>>>>> Marynata:
>>>>>>>> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
>>>>>>>> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
>>>>>>>> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
>>>>>>>> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
>>>>>>>> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
>>>>>>>> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
>>>>>>>> mielonego pieprzu.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
>>>>>>>> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
>>>>>>>> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
>>>>>>>> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
>>>>>>>> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
>>>>>>>> poruszając patelnią.
>>>>>>>> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
>>>>>>>> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
>>>>>>>> sosu.
>>>>>>>> Gotowe.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Aromat i smak powala.
>>>>>>>> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
>>>>>>>> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> Masło w piątek??
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> Nie marudź, tylko zrób - MAŁMAZJA! ?
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Jasne, przepis brzmi bardzo apetycznie i na pewno kiedyś go wykorzystam
>>>>> , jednak do końca nie wiem czy masło pasuje do postu.
>>>>
>>>> Pasuje. Jest to wyraźnie powiedziane w wytycznych KK. Byle się nie obżerać
>>>> :)
>>>>
>>>>> Jakby nie patrzeć
>>>>> to jednak jest to tłuszcz zwierzęcy.
>>>>
>>>>
>>>> Mylisz post z wege ;)
>>>> Mleko/śmietana/ser zawierają tłuszcz mleczny, czyli masło, a przecież w
>>>> poście te produkty są OK. Masło jest zatem OK.
>>>> To nie ,,zwierzęcość" jest kryterium postności danego pokarmu.
>>>> Kryterium jest znacznie węższe i jest to KREW.
>>>
>>> Nb. jest to przejęte w wierze katolickiej wprost z jej początków, czyli z
>>> judaizmu, gdzie brak krwi w produktach jest jednym z kryteriow koszerności
>>> (stąd w judaizmie skrwawianie zwierząt przed ubojem - bo krew jest
>>> niepożądana, a po uboju dokładne skrwawienie nie jest możliwe).
>>
>> Dodam - z kolei w judaizmie krew w mięsie i produktach mięsnych
>
> jest
>
>> non grata
nie
> bez powodu, powód jest bardzo konkretny i jest nim po prostu
>> gorący klimat rejonu powstania i czas powstania judaizmu. Wszak nie było
>> wtedy na świecie lodówek i zamrażarek ani weków, a w ww. klimacie krew w
>> mięsie powoduje natychmiastową niezdatność mięsa do spożycia - to ona
>> pierwsza ulega zepsuciu, zapoczątkowując ten proces w całym mięsie. Mięso
>> takie staje się szkodliwe lub nawet trujące, zagrażając życiu ludzi je
>> spożywających.
>> Dlatego w judaizmie wypracowano zasady koszerności jako szereg nakazów i
>> zakazów, mających na celu ZABEZPIECZENIE ZDROWIA I ŻYCIA wiernych. Ci zaś,
>> ściśle trzymając się tych zasad, bez dociekania ich sensu byli
>> zabezpieczeni i mogli przetrwać. Zresztą jak widać przetrwali.
>> Wiele jest zresztą innych zasad u nich o tym samym ukierunkowaniu na
>> ochronę zdrowia i życia, czyli de facto generalnie na przetrwanie narodu:
>> obrzezanie u mężczyzn, golenie głów u zamężnych kobiet (i noszenie peruk),
>> rozdzielność kuchni mlecznej od kuchni mięsnej, obowiązek uczęszczania
>> kobiet do mykwy w czasie menstruacji itd.
>>
>>>> Wszak masło z mleka od
>>>> zdrowej krowy z definicji nie ma prawa zawierać krwi i dlatego jest OK, ale
>>>> już smalec nie jest OK, bo powstaje przez wytapianie lub tłoczenie
>>>> wieprzowego tłuszczu z tkanki tłuszczowej, która (jak każda tkanka) musi
>>>> być zaopatrywana w krew, więc teoretycznie także smalec zawierać musi jej
>>>> ślady.
>>>>
>>>>
>>>
>>> J.w.
>>>
>>
>>
>> J.w.
>
> Sorry za redakcyjne pomyłki i poprawki - już prawie śpię :)
>
J.w. ?
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|