Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl
!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piec pod przykryciem czy nie?
Date: Wed, 10 Sep 2003 15:27:53 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <bjn949$e4p$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <t...@4...com> <bjmo2l$co8$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: wm154.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1063200715 14489 80.55.194.154 (10 Sep 2003 13:31:55
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Sep 2003 13:31:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172934
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bjmo2l$co8$1@news.onet.pl...
> Zasadniczo powinienes... piec tyle czasu ile wazy, ale nie krócej niz
godzinke
> i nie dluzej niz dwie. Przypuscmy, ze masz 2 kg miesa. Wtedy powinienes
piec
> przez jakies 2 godziny, ale tak po godzinie 45 minutach nalezaloby sie
> zorientowac jak tam jest z przyrumienieniem miesa. jesli kiepsko to
odkryc.
> Mozesz tez przed wsadzeniem do piekarnika obsmazyc mieso ze wszystkich
> stron. Wtedy zamykasz pory i mieso jest w srodku wilgotne i juz od
poczatku
> zrumienione.
Miałem to przez kilka minut na ekranie, ale się skończyło... Był na którymś
z Discovery filmik o kuchni. Jakiś master cook pokazywał co się dzieje z
mięsem pieczonym, pieczonym obsmażonym i tak dalej. Wykazał, jak dla mnie
dość dobitnie, że żadne obsmażanie nie daje nic, i nie zamyka por mięsa.
DOpiero, co mnie zdziwiło i zadziwiło, i zaskoczyło - użył specpalnika na
gaz, takiego ołóweczka... Dopiero w takim płomieniu istnieje temperatura
iluśset stopni i to dopiero zamyka/zapieka pory i otwory!
Widok takiego obhajcowywania nie jest jakiś szczególnie miły, charkot
palnika... Ale podaję, by miłośnicy pieczeni mieli całościowy pogląd na
sprawę. Dodam, że nie kupiłem sobie tego palnika, i obsmażam...
ED
|