Data: 2003-09-10 13:27:53
Temat: Re: Piec pod przykryciem czy nie?
Od: "Eugeniusz Dębski" <e...@i...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bjmo2l$co8$1@news.onet.pl...
> Zasadniczo powinienes... piec tyle czasu ile wazy, ale nie krócej niz
godzinke
> i nie dluzej niz dwie. Przypuscmy, ze masz 2 kg miesa. Wtedy powinienes
piec
> przez jakies 2 godziny, ale tak po godzinie 45 minutach nalezaloby sie
> zorientowac jak tam jest z przyrumienieniem miesa. jesli kiepsko to
odkryc.
> Mozesz tez przed wsadzeniem do piekarnika obsmazyc mieso ze wszystkich
> stron. Wtedy zamykasz pory i mieso jest w srodku wilgotne i juz od
poczatku
> zrumienione.
Miałem to przez kilka minut na ekranie, ale się skończyło... Był na którymś
z Discovery filmik o kuchni. Jakiś master cook pokazywał co się dzieje z
mięsem pieczonym, pieczonym obsmażonym i tak dalej. Wykazał, jak dla mnie
dość dobitnie, że żadne obsmażanie nie daje nic, i nie zamyka por mięsa.
DOpiero, co mnie zdziwiło i zadziwiło, i zaskoczyło - użył specpalnika na
gaz, takiego ołóweczka... Dopiero w takim płomieniu istnieje temperatura
iluśset stopni i to dopiero zamyka/zapieka pory i otwory!
Widok takiego obhajcowywania nie jest jakiś szczególnie miły, charkot
palnika... Ale podaję, by miłośnicy pieczeni mieli całościowy pogląd na
sprawę. Dodam, że nie kupiłem sobie tego palnika, i obsmażam...
ED
|