Data: 2000-04-15 04:58:21
Temat: Re: Pieczen rzymska
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Feliks wrote:
> >
> Nie chce byc upier........ ale u nas mowili na to klops....
> F.
Nie jestes upierdliwy, a nawet masz racje. U nas to znaczy gdzie? Wedlug Kuchni
Polskiej nazywa sie to "Pieczen rzymska czyli klops". Ochorowicz Moniatowa
podaje "Klops, czyli falszywy zajac."
Mam nadzieje, ze Wladyslaw dokopie sie dla nas zrodloslowia tych nazw.
Klops brzmi z niemiecka, a co z tym falszywym zajacem? Skad on? A znow z innej
strony, dlaczego ta pieczen jest rzymska? Tyle pytan, tak malo czasu. Ciekawosc
mnie zabija. Tymczasem nakladam kawaleczki pieczeni rzymskiej, na zimno, jak
pasztet, na krakersy i popijam winem.
Magdalena
|