Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pieczenie barana. Re: Pieczenie barana.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pieczenie barana.

« poprzedni post
Data: 2004-04-14 08:23:31
Temat: Re: Pieczenie barana.
Od: "Filip J" <f...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik "Marcin 'Notoz' Miętki" <m...@e...com.pl> napisał
> Organizuje dość duże spotkanie znajomych (50 osób)
> 1) Jak upiec barana. (nie owce, nie gajnie ale barana)
> 2) Ile go trzeba bejcować/marynować (40 kg. mięsa)- tuszę dostanę na 4-5
dni
> przed pieczeniem.

Nie wiem co to jest gajnie, ale:
Nie polecam piec barana, raczej młodego (max rocznego) baranka (też pewnie
ze 30 kg mięsa z kośćmi). Starsza baranina będzie zbyt twarda nawet przy
innej obróbce (peklowanie i duszenie). A po upieczeniu, to 50 osób raczej
spróbuje niż się naje (choć 15 osób nie daje rady obgryźć całego, będąc
jednak nieco zapchanymi innymi daniami).

Mój sprawdzony kilkukrotnie przepis to:

Zabić 1 dzień wcześniej.
Natrzeć czosnkiem i solą na noc.
Nabić (nawlec) na potężny świeży kołek z drzewa liściastego, najlepiej ściąć
10cio centymetrową olszynkę, z jakąś pasującą boczną gałęzią do zablokowania
między mostkiem.
Zaszyć powłoki brzuszne wokół rożna (żeby zbyt szybko nie wysychało),
przywiązać nogi (najlepiej drutem- nie spali się) i ewentualnie dodatkowo
przybić - musi być możliwość obracania pieczeni z rożnem, a nie rożna bez
pieczeni.
Piec nie bezpośrednio nad żarem (spali się) tylko trochę obok (najlepiej
przy bezwietrznej pogodzie napalić ognisko obok, a pod barana podsuwać żar),
około 10 godzin smarując często olejem z ziołami i podlewając piwem (barana
i piekących). Po tym czasie można przystąpić do obkrawania pierwszych
porcji.
Jako dodatek polecana beczkę piwa.
Ponieważ jest ognisko można w nim upiec ziemniaki (z solą i masłem- pycha) i
ewentualnie jakieś kiełbaski dla zabicia głodu w czasie pieczenia dania
zasadniczego. Można też robić grzanki z chleba.

Dla mieszczuchów to super atrakcja obkrawać i zajadać mięsiwo z ciągle
piekącej się pieczeni :)

Pozdrawiam
Filip J


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.04 Ulka
14.04 Filip J
14.04 Marcin 'Notoz' Miętki
14.04 Ulka
14.04 Filip J
14.04 Wladyslaw Los
14.04 Wladyslaw Los
14.04 Kot
14.04 Marcin 'Notoz' Miętki
15.04 Ulka
15.04 Filip J
15.04 Tomasz
15.04 Maciej L.
15.04 Docktor
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6