Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierniczki Pana Pazio Re: Pierniczki Pana Pazio

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pierniczki Pana Pazio

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Pierniczki Pana Pazio
References: <583c712f$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<583d7c7c$0$646$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<o1k1vt$1f0$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<o1k7ss$orn$1@node2.news.atman.pl>
<583da9e4$0$15197$65785112@news.neostrada.pl>
<o1kab1$a7f$1@node1.news.atman.pl>
<583dc260$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
<o1kgau$gvl$1@node1.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 29 Nov 2016 20:08:25 +0100
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 27
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1480446506 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5163 77.253.217.116:21608
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2314
X-Received-Body-CRC: 3259130618
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374742
Ukryj nagłówki

Pani Basia napisała:

>>> Właśnie sądzę, że ichni kołacz (coś jak chleb z dodatkiem miodu
>>> i suszonych śliwek) można uznać za prapiernik.
>>
>> Prapiernik bez "pierni". Mnie to raczej z babą drożdżową się
>> kojarzy taki słowiański kołacz.
>
> Miodownik.
> Mnie kojarzy się bardziej z chlebem żytnim sowicie osłodzonym
> miodem i nafaszerowanym śliwkami. Może kiedyś zrobię na spróbkę.

Jak w wielu innych przypadkach, tak i tu, słowo mogło chadzać
innymi drogami niż sam wypiek. Niegdysiejszy bigos był bez
kapusty, a barszcz nikomu nie kojarzył się z burakiem. Kołacz,
to może z czasów drugiego wcielenia piernika, tego już z "pierni".

Prapiernik (jak by go tam nie nazwać) był z miodem, z mąki żytniej
raczej, jeśli prasłowiański, ale jeszcze bez przypraw korzennych
(tudzież bez oleju kokosowego, wonnego). Może z jagódkami jakimi,
co o nich Rosjanie wspomnieli. W sumie sposób na przedłużenie
świeżości chleba. I uczynienie go bardziej pożywnym, przez ten miód.

Jarek

--
...a jego pokarmem była szarańcza i miód leśny.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.11 bbjk
30.11 Jarosław Sokołowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6