Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Date: Sat, 5 Dec 2009 15:23:09 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 50
Message-ID: <hfdqcc$b89$1@news.onet.pl>
References: <hej6oq$akn$1@inews.gazeta.pl> <hej7c7$ds8$1@inews.gazeta.pl>
<hejkjb$rkb$1@news.onet.pl> <hejlvh$c1j$1@inews.gazeta.pl>
<hejmvc$2d8$1@news.onet.pl> <heli4l$pgp$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087207059249.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1260022988 11529 87.207.59.249 (5 Dec 2009 14:23:08 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 5 Dec 2009 14:23:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325635
Ukryj nagłówki
"Bbjk" <> wrote in message news:heli4l$pgp$1@inews.gazeta.pl...
> Bożena pisze:
>
> Dzięki, zrobię, jak tylko nadejdą mrozy, bo na razie u nas wiosna i raczej
> chłodnik byłby na miejscu.
Ano w tym roku jakoś jesień nie chce odejść... A przydałoby się kilka
tygodni z porządnym śniegiem i mrozem rzędu -15C...
> Te były najbardziej podobne do takich:
> http://blog.kp.ru/users/mamusya/post109804779/
Z wygląda jak klasyczne pierożki. Prawdopodbnie była to "wariacja na temat"
:)
> Ale najlepsze w ogóle pierożki (pielmieni) jadłam w Kiejdanach w
> niepozornej knajpce pełnej miejscowych piwoszy, natychmiast chętnych do
> zaprzyjaźniania się z nami, obcymi (o ile znasz Kiejdany, to na placu z
> pomnikiem Radziwiłła)i tam tez był najlepszy kwas chlebowy, ukraińskie
> kwasy się nie umywają.
> Te pielmieni wyglądają niepozornie, ale smakowały wyśmienicie, były z
> wołowiną, a na drugim talerzu z grzybami:
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7bcc752b28
89fb08.html
Kołduny zostaly zrobione przy pomocy takiego urzązenia z poprzedniej epoki:
http://do-koldunow.gu.ma/ W Polsce widziałam takie plastikowe. A tu proces:
http://szybka-produkcja-koldunow.gu.ma/ Mam zamiar sobie takie przywieźć od
mamy, gdy tylko będę miala więcej miejsca w kuchni.
W Kiejdanach ostatni raz byłam jeszcze w poprzedniej epoce, ale dobrze
wiedzieć, że mają tam miejsce z dobrym jedzeniem :) Kwas chlebowy robiony
uczciwie (w knajpach można czasami spotkać) jest super :) Moja mama kiedyś
robiła w domu, a potem zarzuciła ten proceder "bo zbyt dużo roboty", a
szkoda...
> Pssss...
> troszkę pośpiesznych zdjęć, w tym z jedzeniem, z tegorocznego wypadu na
> Litwę, Łotwę i do Twojego (a mojego jednego z 5 ulubionych miast w ogóle)
> Wilna: http://bajarka.fotolog.pl/6,2009,archiwum.html
Fajny mieliście wypad :) My ze znajomymi planujemy w tym roku się wybrać na
taką objazdówkę (po cichu liczę, że będzie to też kulinarna wycieczka po
tych krajach ;) wiec zbieram informacje o dobrym jedzeniu w roznych miastach
i miasteczkach). Mam nadzieję, że się uda.
Bożena.
|