Data: 2009-11-26 09:35:17
Temat: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bożena pisze:
> A w temacie mięsa po obróbce cieplnej jako farszu, to świetny farsz do
> pirożków smazonych w głębokim tłuszczu (takich z drożdzowego ciasta w
> konsystencji podobnego do pączków) wychodzi z gotowanego mięsa (najlepiej
> wołowiny) zmielonego i posmazonego z cebulką i masłem, do tego odrobina
> rosołu, żeby nie było zbyt suche. Jeść popijająć rosołem. To smak mojego
> dzieciństwa :) Fast food kupowany na ulicy i jedzony zaraz natychmiast
> dopóki gorące. Szczegolnie w zimie to był genialny wynalazek :)
Dzięki, zrobię, jak tylko nadejdą mrozy, bo na razie u nas wiosna i
raczej chłodnik byłby na miejscu.
> Jak mniejsze i bardziej pękate, to mogła być odmiana bielaszej. A dziurkę u
> gory miały?
> Bielaszi wyglądają tak: http://beliaszi.gu.ma/
Te były najbardziej podobne do takich:
http://blog.kp.ru/users/mamusya/post109804779/
Ale najlepsze w ogóle pierożki (pielmieni) jadłam w Kiejdanach w
niepozornej knajpce pełnej miejscowych piwoszy, natychmiast chętnych do
zaprzyjaźniania się z nami, obcymi (o ile znasz Kiejdany, to na placu z
pomnikiem Radziwiłła)i tam tez był najlepszy kwas chlebowy, ukraińskie
kwasy się nie umywają.
Te pielmieni wyglądają niepozornie, ale smakowały wyśmienicie, były z
wołowiną, a na drugim talerzu z grzybami:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7bcc752b28
89fb08.html
Pssss...
troszkę pośpiesznych zdjęć, w tym z jedzeniem, z tegorocznego wypadu
na Litwę, Łotwę i do Twojego (a mojego jednego z 5 ulubionych miast w
ogóle) Wilna: http://bajarka.fotolog.pl/6,2009,archiwum.html
--
pozdrawiam, BBjk
|